In Actualitat, Coronavirus, Notícies, Rússia, Societat, Temes d'actualitat

En poques setmanes el ventall de vacunes distribuïdes per Europa per combatre la Covid-19 podria presentar una nova incorporació. Aquesta és la russa batejada amb el nom d’Sputnik V. Actualment es troba en la fase 3 d’un assaig clínic. Aquest és el pas previ a que els organismes europeus hagin de decidir si la incorporen a les ja validades per ser distribuïdes arreu del continent.

L’evolució d’aquest preparat és positiva segons els resultats que va publicar aquest dimarts passat la revista The Lancet. L’assaig clínic practicat en 20.000 persones ha demostrat que la vacuna russa té una eficàcia del 91,6% i, a més, indueix a una forta producció d’anticossos i de limfòcits T (cèl·lules del sistema immunitari). Tot i aquestes dades positives, aquests resultats tan sols s’han pogut demostrar en persones que han presentat símptomes derivats de la Covid-19. Així doncs, no es coneix l’efectivitat d’aquest preparat sobre persones que siguin asimptomàtiques.

Pel que fa a efectes secundaris, l’estudi afirma que se’n van declarar només un 0,6% i que tan sols es van produir 4 morts, cap d’elles però relacionada amb la vacuna segons els autors.

L’Sputnik V, així com altres preparats que ja s’estan subministrant a la Unió Europea, requereix l’administració de dues dosis per assolir la immunitat al coronavirus.

Finalment, dues característiques que la fan competitiva referent algunes de les vacunes ja aprovades són, d’una banda l’efectivitat en persones majors de 60 anys, i de l’altra la manera de conservar-la. Pel que fa a aquesta segona qüestió, una de les dues dosis que s’han d’aplicar es conserva a 18 graus sota zero però la segona, es pot tenir en una nevera d’entre 2 i 8 graus.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search