In Internacional, Israel

Israel ja ha vacunat més de 2,5 milions d’israelians (dades actualitzades del 26 de febrer). Aquesta xifra representa més més d’una quarta part de la població total de país, és a dir deu vegades més que Espanya. Els col·lectius prioritàris -gent gran, malalts i grup de risc- ja s’han vacunat, i ara està començant a vacunar a adolescents d’entre 16 i 18 anys, amb autorització dels pares, i també persones majors de 40 anys. 

Tot plegat, població no prioritària que rebrà la vacuna abans que centenars de milers de palestins que viuen als territoris ocupats de Gaza i Cisjordània, entre ells, col·lectius de risc. A més, cal recordar que al densitat de població d’aquests territoris és molt elevada (a la franja de Gaza viuen més de 2 milions de persones en 365 quilòmetres quadrats). D’aquesta manera, mentre que Israel ha pràcticament assegurat la vacuna a tota la seva població, l’Autoritat Palestina ha advertit que, a hores d’ara, no pot garantir vacunar ni el 20% de la població abans d’acabar aquest any 2021. Un fet que, més enllà d’una discriminació o un règim apartheid pel que fa a les vacunes, com s’ha donat a conèixer, també és il·lògic, ja que milers de palestins dels territoris ocupats creuen el mur de Cisjordània cada dia per anar a treballar.

Pel que fa a Palestina, es preveu començar la campanya d’immunització a Gaza i Cisjordània, de manera independent a Israel, amb la vacuna russa, Sputnik V i que es preveu que arribi entre febrer i març. Les autoritats palestines també esperen rebre dosis gratuïtes de l’Organització Mundial de la Salut a través del programa COVAX, que està previst per cobrir aquells països que no puguin accedir a la vacuna.

Hi ha una segona polèmica: A diferència d’Europa, Israel no té problemes per abastir-se de la vacuna. Com ho ha fet? Per una banda, perquè paga més per les vacunes (entre 30 i 40 euros per les dosis de Pfizer, quan la Unió Europea paga a 12 euros per dosi), i per l’altre, perquè dona accés a Pfizer a dades personals dels pacients. El govern de Benjamin Netanyahu i Pfizer-BioNtech van firmar un acord a través del qual la farmacèutica li garanteix l’abastament a canvi de poder consultar dades sobre l’evolució dels pacients, dades epidemiològiques generals. Així i tot, als experts no els convenç que una informació tan bàsica i, en part, ja pública, sigui el motiu real d’aquest acord, i afegeixen que hi ha pàgines del contracte “molt ratllades”. En tot cas, alguna cosa deu sortir guanyar la farmacèutica per prioritzar l’abastament d’Israel per davant de la resta de països del món.

I tercera polèmica: Israel està amb un tercer confinament. De fet, s’ha tancat fins i tot l’aeroport per evitar que entri al país la nova soca britànica. Els ultraortodoxos, però, es neguen a tancar escoles i sinagogues malgrat concentrar el 40% dels positius del país. Els ultraortodoxos suposen un 12% de la població total d’Israel.

 

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search