L’exèrcit de Myanmar ha argumentat un suposat frau a les eleccions del novembre per ocupar aquesta matinada el poder i detenir diversos membres del govern, entre els quals hi ha la líder i Nobel de la Pau, Aung San Suu Kyi. L’exèrcit ha declarat l’estat d’emergència i ha pres el control polític. El fins ara vicepresident assumirà la presidència per decisió dels militars però el cap de les Forces Armades controlarà les autoritats.
Les detencions s’han produït després de dies d’escalada de la tensió entre el govern civil i l’exèrcit després de les eleccions del 8 de novembre, en què la Lliga Nacional per a la Democràcia (NLD), de Suu Kyi, va sortir reforçat. L’exèrcit ha entregat aquest dilluns el poder al cap militar Min Aung Hlaing i ha imposat l’estat d’emergència durant un any, segons un comunicat d’una cadena de televisió de propietat militar. Per cert el desplegament dels militars a la capital ha estat retransmés mentre una entrenadora donava una classe d’aeròbic en directe.
Una mujer da una clase de aerobic mientras los militares comienzan a desplegarse en Birmania para dar un golpe de Estadopic.twitter.com/lv3gHHBtV2
— 6w (@6w_es) February 1, 2021
El comunicat militar assegura que es revisará el cens electoral i “reestablirà” la comissió electoral. I ha anunciat “eleccions generals lliures i justes” d’aquí un any, un cop acabat d’estat d’emergència.Les Nacions Unides, els Estats Units, Austràlia i Singapur han estat els primers a reaccionar. Ho han fet amb consternació, després que els militars birmans han justificat el cop com a resposta a un “frau electoral”. El secretari d’Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha demanat respecte als resultats electorals.
The United States expresses grave concern regarding reports the Burmese military has detained multiple civilian government and civil society leaders. The military must reverse these actions immediately.
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) February 1, 2021
Les Nacions Unides han condemnat el cop dels militars i exigeix que alliberin els líders electes. El secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, ho considera un “cop greu per a les reformes democràtiques” i reclama evitar la violència i el respecte als drets humans. Des d’Europa, la presidenta de la Unió Europea, Ursula von der Leyen, ha condemnat vigorosament el cop d’estat i reclama l’aliberament “incondicional i immediat” dels detingut i el restabliment de l’estat constiucional.
I strongly condemn the coup in Myanmar.
The legitimate civilian government must be restored, in line with the country’s constitution & the November elections.
I call for the immediate & unconditional release of all those detained. https://t.co/YbIkxLZlve
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 1, 2021