In Amèrica del Nord, Eleccions 2020, Estats Units, Internacional

Una investidura sense traspàs entre presidents i sense grans multituds al carrer però sense sobresalts. Joe Biden ja és president dels Estats Units d’Amèrica i supera el 20 de gener sense els temors sorgits després de l’assalt al Capitoli, el passat 6 de gener. 25.000 soldats desplegats (més dels desplegats per els Estats Units a l’Iraq o a Afganistan) van fer possible que la diada transcorregués tal i com estava previst. “Un nou dia per Amèrica”, segons ha piulat Biden.

No ha estat una investidura del tot normal

No es va veure la fotografia tradicional del president sortint rebent a l’entrant a la Casa Blanca perquè Donald Trump en va marxar abans d’hora. L’últim precedent d’un cas similar va ser el 1869, quan Andrew Johnson tampoc va esperar l’arribada d’Ulysses S. Grant.

Evidentment, la Covid-19 també hi ha jugat un paper, i és que no s’hi han pogut veure les aglomeracions habituals en un 20 de gener quan hi ha canvi de president. Lady Gaga va ser l’encarregada de cantar l’himne nacional.

Molta feina per davant

El nou president dels Estats Units té molta feina per davant. Un cop presa la possessió del càrrec, ha firmat una dotzena de mesures executives per trencar amb l’era Trump i marcar les noves prioritats polítiques. La primera d’elles, retornar el país a l’Acord de París pel canvi climàtic, seguit de tornar a l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Pel que fa al primer pacte, compromet els Estats Units a reduir els gasos d’efecte hivernacle fins a un 28% el 2025.

També es disposarà a frenar la construcció del mur amb Mèxic i acabarà amb el veto migratori contra països predominantment musulmans. En clau pandèmica, l’ús de mascaretes i la vacunació massiva seran dues prioritats.

 

En política exterior intentarà millorar la relació amb la Unió Europea, força deteriorada per la presidència de Trump, de cara a crear aliances per fer front a la Xina, que continua sent l’adversari comercial principal i, per tant, una prioritat.

La victòria demòcrata al Senat deixa una aritmètica favorable a Biden per fixar el rumb de l’agenda legislativa i governar sense tanta oposició. El nou líder nord-americà donarà prioritat a polítiques internes que es començaran a fer efectives des del primer dia de mandat.

I en clau nacional, Biden ha trobat la necessitat d’impulsar programes econòmics i socials que recolzin a les minories, després de reconèixer que el país té problemes amb el racisme. Un dels pilars per adreçar la problemàtica és la creació de suport empresarial per les minories a través d’un fons d’inversió de 30.000 milions de dòlars.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search