Punt i final a una història. Arrencada fa 40 anys i amb un comiat intensificat durant els darrers mesos. El Regne Unit marxarà el 31 de desembre de la Unió Europea amb un acord comercial sota el braç. Una entesa que ha costat mesos de trobar i que engloba diferents aspectes.
Després d’hores llargues, totes dues postures han segellat aquest pacte.
It was worth fighting for this deal.
We now have a fair & balanced agreement with the UK. It will protect our EU interests, ensure fair competition & provide predictability for our fishing communities.
Europe is now moving on. https://t.co/77jrNknlu3
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 24, 2020
La pesca, poca però potent
S’ha parlat molt de la pesca, i de fet ha estat dels últims detalls a resoldre’s. El cert, però, és que aquest sector tan sols representa el 0,12 del PIB britànic. Però, contràriament, va ser una promesa del sector euroescèptic, i d’aquí el fort enrocament en tenir una entesa que els servís.
Aquest acord també gestiona altres qüestions, com per exemple si els títols acadèmics podran convalidar-se o si els carnets de conduir d’altres nacionalitats seran vigents a terres britàniques. Qui queda fora de l’acord és el programa Erasmus, que no han volgut mantenir des de Londres. Per altra banda, l’executiu s’ha compromès a tractar per igual a tots els ciutadans de la UE pel què fa a visats o qüestions socials.
Ara queda que sigui aprovat parlamentàriament. Però el pas més important ja està fet. L’últim d’aquesta història de molts volums.
WATCH LIVE: My update on our future partnership with the European Union. https://t.co/cTd8qWRbrn
— Boris Johnson (@BorisJohnson) December 24, 2020
[…] a vacunar. Primer va ser el Regne Unit i després, tot el bloc comuntari. Un Regne Unit que tancava in extremis l’acord comercial amb la […]