In Actualitat, Bielorússia, El reportatge, Eslovàquia, Moldàvia, Notícies, Països, Política, Polònia

(L’editor europeu del Financial Times, Tony Barber, ho explicava al seu darrer article. Barber ha estat corresponsal a Àustria, Bèlgica, Alemanya, Itàlia, Polònia, l’antiga Unió Soviètica, els EUA i l’antiga Iugoslàvia.)

L’elecció diumenge de Maia Sandu com a primera dona presidenta de Moldàvia il·lustra una tendència que s’estén més enllà de l’antiga república soviètica enclavada entre Romania i Ucraïna. A Bielorússia, Polònia i altres països del bloc comunista, les dones líders de l’oposició i activistes encapçalen l’impuls del canvi polític en estats autoritaris, no liberals i mal governats.

Aquest canvi de ràpid creixement trenca els patrons establerts ja fa temps com la primera meitat del segle XX i l’era comunista. En aquella època, les dones a l’Europa central i oriental estaven constantment poc representades a la part superior de la política professional i dels moviments socials independents. Alguns canvis es van fer visibles després de les revolucions pro-democràtiques del 1989, però això va ser bastant limitat.

Un dels factors darrere de la tendència és la forma en què els autòcrates masculins i els polítics de màquina envellits de la regió no han pogut seguir els canvis en els valors socials i la modernització cultural des dels anys noranta. Una altra és la prevalença de corrupció, incompetència al govern, partidisme polític extrem i abús de l’estat de dret. Això juga a les fortaleses de les dones els perfils polítics dels quals no s’atenen, ja que en molts casos les seves carreres s’han desenvolupat fora del partit polític, dels negocis i dels establiments religiosos, principalment masculins.

 

Bielorrússia

El cas de Bielorússia és instructiu. El president Alexander Lukashenko, que governa des del 1994 i que va aconseguir una victòria fraudulenta per la reelecció a l’agost, s’aferra al poder amb l’ús d’una repressió cruel. Però Lukashenko té poc atractiu per a una generació jove de bielorussos que han superat els valors i els mètodes de govern de l’era soviètica. Com més s’allarga la seva dictadura, més s’assembla al búlgar Todor Zhivkov, a Gustav Husak de la República Txeca i a altres gerontòcrates comunistes masculins desacreditats dels anys vuitanta.

L’anhel dels canvis bielorussos es va manifestar durant la campanya electoral en les concentracions massives de suport a Svetlana Tikhanovskaya, Maria Kolesnikova i Veronika Tsepkalo, el trio de dones que va liderar l’esforç per derrotar Lukashenko. La senyora Tikhanovskaya, que es va convertir en la principal candidata de l’oposició, es va convertir en alguna cosa més que un simple substitut del seu marit Sergei Tikhanovsky, la campanya de la qual va assumir després de l’arrest del règim de Lukashenko i li va impedir presentar-se a les eleccions.

Com a dona sense experiència política prèvia, però un do obvi per al llenguatge de la dignitat patriòtica, va simbolitzar la maduració de la consciència política de la societat bielorussa, desitjosa de prescindir dels rituals i les mentides congelades de la vida pública sota el senyor Lukashenko. Sens dubte, l’ajudà que el règim havia comès un desastre a l’hora de controlar el brot de Covid-19 a Bielorússia.

 

Contra la corrupció

La victòria de Sandu a Moldàvia il·lustra la importància de la qüestió de la corrupció a l’Europa central i oriental. No és una novetat en la política moldava, després d’haver lluitat i perdut les eleccions presidencials del 2016 davant Igor Dodon, el seu oponent al concurs de diumenge, i haver exercit breument l’any passat com a primer ministre. Aquesta vegada, va prometre arrelar la corrupció política i reformar el sistema judicial. Amb un missatge similar a la lluita contra la corrupció, Zuzana Caputova, una política novella, va ser escollida l’any passat com a primera dona presidenta d’Eslovàquia.

 

Polònia

A Polònia, les dones han estat al capdavant de les protestes massives després que el tribunal constitucional de la nació –actuant amb el suport del govern– imposés la prohibició quasi total de l’avortament. Les manifestacions, entre les més importants de Polònia des de la caiguda del comunisme, han posat a la defensiva el partit de la dreta i la justícia (PiS) de la manera que no es veia des que va arribar al poder el 2015. A principis de novembre, el govern va retardar la posada la sentència del tribunal en vigor.

No obstant això, les protestes donen llum a la polarització de la societat polonesa a l’era PiS. La Plataforma Cívica, el principal partit de l’oposició, és cautelós a l’hora de recolzar les demandes dels grups de protesta pels “drets reproductius complets” de les dones. Gran part de la societat polonesa, lligada a les seves arrels catòliques malgrat la difusió de valors seculars, no vol que la llei sobre l’avortament de 1993, restrictiva segons la majoria de les normes europees, segueixi vigent.

Al mateix temps, les protestes al carrer s’estenen en queixes sobre la interferència del govern amb el poder judicial i la influència de l’Església catòlica en la política, l’educació i la cultura. Aquests temes són menys amenaçadors per a PiS, que ha guanyat eleccions reiteradament des del 2015 apel·lant als votants socialment conservadors que viuen fora de les ciutats més grans i internacionalitzades de Polònia.

També cal destacar que algunes dones poloneses polítiques, com l’antiga primera ministra Beata Szydlo, són catòliques conservadores que fan ferotge crítica als manifestants del carrer. Szydlo, primera ministra del 2015 al 2017, continua sent molt popular entre els activistes de base PiS.

Com mostra el seu exemple, el panorama polític d’Europa central i oriental té avui espai per a dones conservadores i liberals. Però és el mal govern i els errors de càlcul polític dels homes al poder els que donen la possibilitat a les dones liberals.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search