In Relats de VAR, Seccions

Què tenen en comú Carlos Kameni, Neymar, Dani Alves, Romelu Lukaku, Mario Balotelli, Samuel Eto’o, Moussa Marega o Eniola Aluko? Tots ells i elles han patit insults racistes mentre jugaven a futbol. Un informe elaborat per la federació anglesa denunciava l’any 2019 que s’havien multiplicat un 46% els casos de racisme a les 4 primeres divisions angleses en els últims dos anys, a Itàlia un 42% i a França un 30%. A dia d’avui, la situació no ha millorat.

Dilluns dia 16 de novembre es donava a conèixer la notícia que un jutjat de Cornellà de Llobregat havia admès a tràmit una pionera querella interposada per la Fiscalia de Barcelona contra dos aficionats del RCD Espanyol per insults racistes dirigits a Iñaki Williams, jugador de l’Athletic de Bilbao. Els fets van ocórrer al gener d’aquest mateix any quan Williams abandonava el RCDE Stadium. En el moment que va ser substituït, la grada va acomiadar-lo cridant-li ‘uh, uh, uh, uh’.

La Fiscalia acusa als dos seguidors blanc-i-blaus identificats de delictes contra els drets fonamentals i les llibertats públiques. Aquesta querella és la primera que la Fiscalia de Delictes d’Odi de Barcelona presenta per insults racistes en un partit de futbol.

Per la seva banda, Iñaki Williams va voler mostrar la seva alegria vers l’acció presa per la Fiscalia a través de les seves xarxes socials tot i que va recordar ‘que estem en una societat on fan falta canvis com aquests’.

L’episodi racista que el davanter de l’Athletic de Bilbao va viure aquest gener, lamentablement, no és l’únic que s’ha produït dins del futbol europeu en els darrers anys. El racisme als estadis no forma part del passat sinó que encara és un tema pendent d’eradicar tant a categories base, amateur i professionals. A més, també esquitxa tant l’esport masculí com el femení.

Un dels exemples més recents té a veure amb la denúncia que Patrice Evra va fer aquest mes de setembre. El jugador va reaccionar a unes declaracions del president de la Federació Francesa de Futbol, Nöel Le Graët, en les quals defensava que ‘el fenomen del racisme dins l’esport i en el futbol en particular no existeix o gairebé no existeix’.

Va ser llavors quan Evra va publicar un vídeo a Instagram relatant episodis racistes que va viure en primera persona a la secció francesa. Entre ells, explica que van rebre cartes en contra dels jugadors o, fins i tot, caixes plenes d’excrements.

Com dèiem, el futbol femení tampoc queda excepte. A banda de la discriminació per gènere, també ha de fer front al racisme. Un exemple és el que va patir Eniola Aluko. La davantera britànica nascuda a Nigèria va viure un escàndol racista a la selecció anglesa l’any 2015. Aluko explica que en una concentració mentre estaven a l’hotel Mark Sampson, seleccionador d’aquell moment, li va preguntar si aniria algú de la seva família a veure-la. La davantera va respondre que efectivament, estaven venint familiars de Nigèria. La resposta de Sampson segons Aluko va ser: ‘Nigèria? Assegura’t que no portin l’Ebola a Wembley’. A banda d’aquest capítol, Aluko va decidir deixar de jugar a l’equip femení de la Juventus ja que afirma ‘es va cansar d’entrar a botigues i tenir la sensació que l’amo esperava que robés alguna cosa’ o que a l’arribar a l’aeroport de Torí sempre la revisaven els gossos policials com si fos, segons declara textualment, ‘Pablo Escobar’.

Malgrat que són moltes les administracions que han elaborat protocols per combatre’l com per exemple el Consell Superior d’Esports espanyol, la UEFA o la FIFA encara hi ha molta feina a fer en aquesta matèria que discrimina una part molt important de la societat.

Curiosament, l’únic partit a Europa que s’ha aturat per crits de l’afició va ser el Rayo Vallecano – Albacete, quan l’afició local va cridar a l’ucraïnès Roman Zozulya consignes que el relacionaven amb l’extrema dreta.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search