In Actualitat, Notícies, Països, Política, Regne Unit

El major error que va cometre Tony Blair. Així defineix el primer ministre britànic, Boris Johnson, la concessió a Escòcia per part de l’antic propietari del 10 de Downing Street. Segons explica The Sun, aquest dilluns Johnson es va reunir per Zoom amb una seixantena de diputats conservadors que representen el nord d’Anglaterra, i és aquí on hauria fet aquestes declaracions. Per a Johnson, “la devolució ha estat un desastre al nord de la frontera”.

Johnson segueix en aïlament per haver estat en contacte amb un cas poistiu per Covid-19, tot i que avui mateix ha donat negatiu.

 

 Els escosesos aixequen la veu

Com era d’esperar, aquests comentaris han donat ales als escocesos. La líder del Partit Nacional Escocès (SNP) i primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha dit que “Val la pena afegir aquests comentaris del primer ministre per a la propera vegada que els conservadors diuen que no són una amenaça per als poders del Parlament escocès ni, encara més increïble, que donen suport a la transferència de més poders. L’única manera de protegir i enfortir el Parlament escocès és amb la independència”.

També n’ha fet referència un conservador, precisament. Douglas Ross ha piulat que “la devolució no ha estat cap desastre”, si no que el desastre és “l’obsessió de l’SNP de voler un altre referèndum”.

 

El segon referèndum

Johnson ja s’ha compromès a bloquejar els plans de l’SNP per celebrar el segon referèndum que volen els nacionalistes escocesos. Cal tenir present que el maig de 2021 hi ha eleccions al parlament escocès, i és justament a la primavera quan voldrien la segona oportunitat d’independitzar-se del Regne Unit. Aquest fet és, doncs, gasolina per encendre la flama que el partit nacionalista està disposat a dur fins el final.

Ara mateix, l’SNP és la força majoritària amb 61 escons, mentre que els conservadors ocupen la segona plaça amb 31 diputats. Els laboristes, en canvi, són tercera força amb 24 escons.

La devolució

La polèmica surt per l’anomenada “devolució” però, de què es tracta?

El govern de Tony Blair de donar autonomia en certs aspectes a Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord. Això va passar el 1997, quan aquests territoris van començar a tenir potestat per decidir sobre salut, habitatge, serveix contra incendis, certes àrees de transport i d’educació. En canvi, des de Londres es va mantenir el control de defensa, política exterior i la gran part de la fiscalitat. En el cas escocès, val a dir que sempre ha tingut un sistema educatiu propi i el sistema jurídic menja a part de Westminster.

Tony Blair, el 1997

Aquest procés es va dur a terme per mitjà d’unes votacions al mateix 1997 per a Escòcia i Gal·les mentre que en el cas d’Irlanda va arribar un any més tard, justament en els Acords del Divendres Sant. Aquests mesos van acabar amb la creació del Parlament escocès, l’Assemblea Nacional per a Gal·les i l’Assemblea d’Irlanda del Nord.

Si ens fixem en el Parlament Escocès, va començar a ser efectiu el 1999. Des de Downing Street, s’ha assegurat que Johnson sempre ha donat suport a aquesta devolució, però que l’error de Blair va ser no tenir present l’augment del separatisme escocès. Així n’ha parlat el Secretari de Comunitats, Robert Jenirck, al programa BBC Breakfast.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search