In Sabies que, Seccions, Setmanals

Com sé que encara tots tenim una mica de ressaca de les eleccions presidencials us porto un tema que té a veure literalment amb el despatx oval de la Casa Blanca.

 

Quan Joseph Kennedy (pare de JFK John Kenny) era l’ambaixador nord-americà a la Gran Bretanya entre 1938 i 1940, i la legació diplomàtica ocupava el número 1 de Grosvenor Square, al centre de barri de Mayfair, va ordenar fer una rèplica exacta del despatx oval de la casa Blanca, i explica la història que va ser aquí on el futur i tràgic president, que llavors acabava de fer els vint anys, va decidir que volia liderar el país.

 

L’edifici va ser l’ambaixada nord-americana fins a 1960, quan es va traslladar a un altre costat de la plaça, i se’l van quedar els canadencs pel seu Alt Comissionat. 

 

Fa poc es va reconvertir en un dels blocs d’apartaments més luxosos de la capital anglesa, i el penthouse de dues plantes amb l’oficina oval entre les seves nombroses habitacions ha sortit al mercat i ha estat adquirit per 155 milions d’euros. La immobiliària no ha revelat la identitat del comprador, però no hi ha indicis que sigui Donald Trump, encara que potser es tracti de la seva millor oportunitat de seguir sentint-se com a casa.

 

Quan els presidents nord-americans passen per Londres, es queden a dormir en aquesta mansió, fàcil de protegir. Allà es va celebrar

  •  La cimera entre Bush pare i Gorbachev el 1991
  •  Ronald Reagan la va utilitzar en diverses ocasions
  •  Barak Obama va donar una recepció per la reina Isabel i Felip d’Edimburg
  •  L’exsenador George Mitchell va muntar festes quan feia de mediador en el conflicte nord-irlandès 
  • Donald Trump va oferir un sopar de gala el passat juny amb Carles i Camila com a convidats d’honor.

L’habitatge, amb columnes dòriques, empaperat xinès i un menjador rococó de segle XVIII, no és cap joia arquitectònica, però el valor està en els seus extensos jardins (els més grans d’una residència de la capital després dels del palau de Buckingham). I unes fabuloses pistes de tenis on Boris Johnson ha jugat moltes vegades.

 

Un dels últims contactes de Trump amb el Govern britànic abans de perdre les eleccions, va ser proposar la renovació de l’arrendament de la casa, de què queden 23 anys, o, si no comprar-la directament. Però Londres és reticent a desfer-se d’una propietat amb tanta història, a la qual seria gairebé impossible posar un valor.

 

Si Trump té “morriña” de la que encara no és la seva casa, la millor opció de vegades seria el penthouse i amb el despatx oval, per molt que el recordi a Kennedy, per a ell segurament un “comunista”. Però tindria accés a un Spa, un cine i una piscina de 25 metros. ¿És suficient per satisfer el seu enorme ego?

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search