In Sabies que, Seccions, Setmanals

Els treballadors de l’empresa HS2, encarregada de la construcció d’un tren d’alta velocitat que ha de connectar Londres amb el nord d’Anglaterra i Escòcia, probablement no sabien el que acabaven de descobrir. Durant les tasques de preparació d’uns terrenys prop de la vila de Stoke Mandeville, al comtat de Buckinghamshire, van desenterrar una antiga església amb unes peculiars marques.

 

Quan els arqueòlegs van acudir a el lloc a analitzar les restes, van descobrir que aquella casa va ser construïda sobre un antic cementiri indi. A la derruïda parròquia de St. Mary havia dues pedres amb senyals per atrapar els esperits malignes en un laberint sense fi.

 

A aquests segells, se’ls coneix com “marques de bruixes” i es componen d’un forat central de què parteix una sèrie de línies que acaben formant un cercle. Aquests “grafits medievals” no són exclusius d’aquesta església. Els investigadors han trobat diversos exemples a tota la Gran Bretanya tant en temples religiosos com en cases particulars i, de vegades, fins i tot en mobles.

 

Els especialistes a del principi van dubtar de l’significat de les marques perquè s’assemblen als rellotges de sol, utilitzats per l’església per dividir el dia entre les oracions del matí, migdia i tarda. 

 

Les “marques de bruixa” de St. Mary es van trobar a la part baixa del contrafort oest, en una pedra situada prop de el nivell de terra, la qual cosa indica que no hi hauria servit per a res com a rellotge de sol. Això és el que ha permès plantejar que el símbol hi fos per allunyar els esperits malignes. 

 

I és que a molts indrets d’Anglaterra s’han trobat aquest tipus de marques, a cases particulars, esglésies o mobles fins i tot. I em penso que podem assegurar que possiblement el país sigui l’entrada a la llar de Satanàs. 

 

 

Per què s’ha considerat una cosa així? El cert és que:

Es creu que Creswell Crags, una gola càrstica situada a Anglaterra, podria albergar la major concentració de marques apotropaiques del món. L’efecte apotropaic consisteix en un mecanisme de protecció, propi de les societats evolucionades, en què es marquen amb símbols els llocs coneguts per allunyar-se dels mals esperits o tot allò que pugui danyar. Des figures de fal·lus a potes de conill, trèvols de quatre fulles o mans de Fàtima, tot allò que ajuda a protegir-nos de dimonis o bruixes que no han estat cremades encara.

 

La cova de Cresswell Crags alberga, per tant, gran quantitat d’aquestes marques. Centenars de lletres, símbols i patrons tallats. Es tracta d’un lloc fosc, amb parets de pedra calcària i un sostre amb un un enorme forat en el seu centre. Paul Beker, director de ‘Creswell Heritage Trust’, assenyala que havien vist abans les marques però no havien sabut interpretar-les.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search