In Internacional

A la pregunta “Vol que Caledònia accedeixi a la plena sobirania i es converteixi en independent?”, el 53,3% dels votants va respondre NO. D’aquesta manera, dos anys després de la primera consulta sobre la independència de l’arxipèlag, Nova Caledònia segueix formant part de França. Tot i aquest resultat, però, les portes no estan tancades del tot, i és que els acords entre París i Noumea (la capital de l’arxipèlag) preveuen una tercera consulta l’any 2022.

Aquest territori del Pacífic sud, per tant, segueix depenent de París pel que fa a seguretat i justícia. La resta de competències es gestionen des de Nova Caledònia amb les institucions pròpies que tenen capacitat per legislar. Emmanuel Macron, president de la República Francesa, s’expressava així després de conèixer els resultats: “Com a cap d’estat, acullo aquest senyal de confiança amb un profund sentiment de gratitut. També acullo els resultats amb humiltat. Amb una participació excepcional, és el segon èxit en una trobada democràtica tot i les difícils condicions a causa de la pandèmia“.

El 39% de la població de Nova Caledònia és kanak; el 27%, europea o caldoche; un 8% és originària del territori de Wallis y Futuna i un altre 8%, mestissos i d’altres comunitats. A aquestes eleccions estaven cridats a les urnes 180.000 dels 270.000 habitants del territori.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search