In Relats de VAR, Seccions

Entre dimarts i dimecres s’ha disputat la primera ronda de la fase de grups de la Champions League 20-21. Abans d’ahir es van poder veure les victòries d’equips com el FC Barcelona, la Juventus o el Manchester United i ahir es van poder observar la derrota del Reial Madrid i les victòries del Liverpool, el Manchester City o el Bayern de Múnich per exemple. Una de les diferències respecte a anys anteriors és que en aquesta edició hi haurà pocs equips no habituals. Alguns dels que formen part de la fase de grups d’aquest any són el Krasnodar de Rússia, el Ferenvaros de Budapest, el Midtjylland de Dinamarca o l’Olympiacos de Grècia.

La màxima competició europea acull, a priori, els millors equips del continent. És per això que és tan difícil classificar-s’hi i que equips menys potents futbolísticament hi puguin participar. Tot i així, la Champions League no ha estat dominada sempre pels mateixos equips. Anys enrere la van poder guanyar conjunts que mai més hi ha tornat a participar o que fins i tot ja no juguen ni a la màxima competició domèstica dels seus països.

Abans de res però, és important recordar quatre detalls importants referents a la Copa d’Europa. Es va començar a disputar la temporada 1955-1956 i el primer vencedor d’aquesta competició va ser el Reial Madrid després de derrotar el Reims.

També s’ha d’explicar que no sempre s’ha anomenat Champions League. De fet aquest nom és bastant recent tenint en compte que aquesta competició té més de 60 anys d’història. Així doncs, del 1956 al 1992 es va dir Copa d’Europa. Va ser a la temporada 1992-1993 que es va substituir l’antic nom per Champions League. El motiu? Els directius de la UEFA van voler potenciar la marca i van aprofitar també per fer canvis en l’estructura de la competició. Ja no només hi participarien els campions de cada lliga nacional sinó que cada país podria aportar més o menys equips en funció del seu coeficient UEFA. També es va decidir incloure una fase de grups abans de les eliminatòries. Aquesta és la ronda que actualment s’està disputant. D’aquesta manera, s’asseguraven més partits i, per tant, més drets televisius per comercialitzar.

Equips atípics amb Champions League a les vitrines

Feta aquesta petita contextualització, comencem a repassar equips que gairebé són inèdits com a campions de la Champions League. Des de l’inici d’aquesta competició, hi ha formacions que tan sols han pogut guanyar-la una vegada. Aquests són el Celtic de Glasgow, l’Hamburg, l’Steaua de Bucarest, l’Olympique de Marsella, el Borussia Dortmund, el Chelsea, el Feyenoord, l’Aston Villa, el PSV i l’Estrella Roja de Belgrat. Deixant de banda Borussia i Chelsea, repassem a continuació on són ara la resta d’integrants d’aquesta llista i com els hi ha anat en els darrers 10 anys a nivell europeu.

  • Celtic de Glasgow: Van ser campions l’any 1967 i en l’última dècada el màxim que han assolit és la classificació pels vuitens de final.
  • L’Hamburg va guanyar el títol l’any 1983 i com a molt ha pogut disputar la fase de grups. Una situació que es repeteix per l’Steaua de Bucarest, el Feyenoord i l’Estrella Roja. En el cas de l’equip romanès, aquest va ser campió l’any 1986, els holandesos el 1970 i els serbis el 1991.
  • Pel que fa a l’Olympique de Marsella, va ser el primer vencedor de la rebatejada Champions League l’any 1993 i destaca la seva classificació pels quarts de final la temporada 2011-2012. També ha arribat als quarts de final el PSV. Aquest conjunt va guanyar la copa d’Europa el 1988.
  • Crida l’atenció el cas de l’Aston Villa. Aquest equip només ha tingut dues participacions a la Champions. Una va ser la temporada 1981-1982 que és quan van ser campions i la següent, que van arribar als quarts de final. A partir de llavors, no han tornat a disputar-la.

A banda d’aquestes formacions, també és rellevant el cas del Nottingham Forest. Aquest conjunt compta amb dues Champions al seu palmarès i daten del 1979 i del 1980.

https://www.youtube.com/watch?v=g1zJXghYshw

El seu cas és semblant al de l’Aston Villa. Tan sols ha disputat en 3 ocasions la Copa d’Europa (del 1979 al 1981) i l’ha guanyat en dues ocasions consecutivament. El responsable d’aquests dos grans triomfs va ser l’entrenador Brian Clough. Aquest míster no només va portar la glòria europea al club sinó que prèviament havia aconseguit fer pujar l’equip a la primera divisió anglesa. A partir de 1981 però, ja no s’ha tornat a veure el Nottingham Forest per la màxima competició europea. De fet, actualment, milita a la segona divisió anglesa, a la Championship.

Canvia la Champions League, canvien també els seus vencedors

Com podem veure, d’aquests equips atípics mencionats, només l’Olympique de Marsella ha pogut guanyar la nova Champions League. Així doncs… es pot dir que el canvi de nom i format de la competició ha reduït les possibilitats que els equips que no són aparentment potents a Europa puguin guanyar la màxima competició del continent? No es pot afirmar rotundament però sembla que hi té relació. Hi ha un aspecte però, que sí que és pot concloure. I és que amb el canvi d’era, la nacionalitat dels guanyadors s’ha reduït. Només han repetit la consecució d’aquest títol equips d’Espanya amb 11, d’Itàlia amb 5, d’Anglaterra amb 5 i d’Alemanya amb 4. Els de França, Holanda i Portugal empaten amb 1. En canvi, quan encara estava vigent la Copa d’Europa, dins d’aquest palmarès hi figuraven altres països com per exemple Romania, Escòcia o Sèrbia.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search