In Actualitat, Coronavirus, Irlanda, Notícies

Irlanda és el primer estat de la Unió Europea que torna a confinar la ciutadania. El govern irlandès va decretar dilluns l’alerta màxima per Covid al país, el que insta a la ciutadania a quedar-se a casa durant 6 setmanes i restringeix les activitats no essencials. La mesura entrarà en vigor dimecres a mitjanit.

Sota aquesta nova mesura, es torna a imposar el teletreball, excepte pels oficis relacionats amb la sanitat pública i l’assistència social o al sector de la construcció. Es decreta el tancament de bars i restaurants, que només podran oferir servei per emportar, i també de comerços no essencials, pubs, biblioteques, museus, llocs de culte, com esglésies i qualsevol altre espai públic no essencial. Els passejos i les sortides per fer exercici estan permeses a un radi de fins a 5 quilòmetres del domicili. Es prohibeixen els desplaçaments a altres domicilis i es prohibeixen les reunions socials a espais tancats. En espais oberts estaran autoritzades sempre que els participants no procedeixin de més de dos domicilis diferents i estiguin dins del radi de 5 quilòmetres permès. Les escoles i llars d’infants romandran obertes, i el transport públic funcionarà al 25%.

Aquest segon confinament no serà tan restrictiu com el primer en ple esclat de l’estat d’alarma i preveu anar rebaixant les restriccions cap a principis de desembre. De fet, l’objectiu de l’executiu irlandès liderat pel Taoisseach Micheál Martin afirma que l’objectiu d’aquestes restriccions ara és poder frenar l’expansió del virus de cara a Nadal i poder celebrar així les festes amb normalitat.

A principis d’aquest mes d’octubre, el govern irlandès ja va fer un toc d’atenció a la ciutadania aplicant el grau 3 d’estat d’alarma, tot i que el comitè d’experts sanitaris recomanava ja elevar l’emergència a grau 5. Ara, setmanes després, i amb el tancament progressiu de pubs, restaurants, comerços i fins i tot escoles d’alguns punts concrets del país, s’ha decidit aplicar el grau 5 a tota l’illa.

Una de les claus de l’èxit del govern de Dublín és que la població ha complert en tot moment les restriccions aplicades, i no s’ha recorregut a cap mecanisme de sanció. Així i tot, l’executiu assegura que per aquest segon confinament sí que estan valorant l’opció d’aplicar sancions en cas que sigui necessari.

La República d’Irlanda ha optat per aplicar aquestes restriccions, ja que la mitja de l’índex acumulat de transmissió del virus a tot el país és de 262,7 casos per cada 100.000 persones segons les dades dels darrers 14 dies. A l’Estat Espanyol, aquesta mitjana és superior: de 312 contagis.

Gal·les, primer territori europeu en aplicar el confinament total

Aquestes restriccions aplicades a Irlanda són menys restrictives que les que ha decidit aplicar el govern de Gal·les, que és el primer territori europeu que ha optat per tornar a tancar a casa als seus més de 3 mil ciutadans. Les restriccions entraran en vigor divendres a partir de les 6 de la tarda (les 7 en horari peninsular) i es mantindran durant 15 dies.

En els darrers dies, Gal·les registra una mitjana de 2.500 contagis diaris i per això el govern de Mark Drakeford ha demanat als ciutadans que ningú surti de casa i ha prohibit les reunions socials, tant en interiors com en exteriors. S’haurà de fer teletreball i només podran acudir al lloc de la feina els treballadors de serveis essencials.

Pel que fa a les escoles, aquesta “aturada” coincideix amb el halfterm, que són les vacances bimestrals que es fan al país i s’allarguen una setmana. D’aquesta manera, la primera setmana del confinament les escoles es mantindran tancades, i la segona només podran tornar els alumnes de primària i de 7è i 8è (equivalent aquí a 6è de primària i 1r d’ESO). La resta d’estudiants, inclosos els universitaris, hauran de seguir les classes en línia.

Recommended Posts
Comments
pingbacks / trackbacks

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search