In Eleccions 2020, Estats Units, Internacional

Tensió des de l’inici, en el debat menys debat de la història. A la Universitat Case Western Reserve de Cleveland, Ohio, l’ambient no és el d’altres ocasions. No hi haurà pràcticament públic, poc més de 80 persones totes amb distància de seguretat i mascareta. La majoria familiars i premsa, i tots saben que no podran parlar ni aplaudir.

El moderador, el periodista de la Fox Chris Wallace, dona el tret de sortida en un debat on ni tan sols ell en sortirà ben parat, ja que les bufetades aniran per tots costats.

 

Mentrestant, Donald Trump recorda el passat del fill de Biden, qui havia tingut problemes amb les drogues. Fet que obliga al candidat demòcrata a defensar-se (i allunyar-se encara més de qualsevol dels sis punts del debat).

Coronavirus, un altre punt calent

Si es parla de coronavirus, qui guanya suports és Biden. El demòcrata aprofita la xifra dels 200.000 morts a Estats Units per dir-li al seu rival republicà que és un incompetent. Biden recorda que Trump va recomanar injectar-se lleixiu, fet que aprofita el president per treure un dels atacs de campanya, la -segons l’equip de Trump- poca capacitat senil de Biden.

“No parlis d’intel·ligència que tu no en tens. Te n’has oblidat fins i tot de la universitat on vas estudiar, on vas treure notes pèssimes”.

El supremacisme blanc, l’altra patata calenta
Chris Wallace va posar sobre la taula una de les polèmiques més fortes d’aquest 2020. Ho va fer demanant a Trump si condemnava el supremacisme blanc. El president però esquiva la resposta i aprofita per atacar l’extrema esquerra per dir “Proud Boys: stand back and stand by”. Proud Boys és un grup d’odi que pensa que la raça blanca està en perill d’extinció. I aquesta frase (poseu-vos a un costat i estigueu preparats) l’havia ja utilitzada Trump anteriorment. Concretament el 2016, quan va evitar condemnar l’exlíder del Ku Klux Klan, David Duke, i el 2017, quan no va atribuir la responsabilitat dels atacs racistes de Charlottesville.

Un veredicte poc convincent

Hillary Clinton havia recomanat a Joe Biden no entrar al joc de Trump. No respondre, no atacar, mantenir l’avantatge que portava. Però Bidem ha caigut. Trump tampoc ha sortit benparat i ha demostrat estar lluny de qualsevol pla de govern més enllà d’amenaçar a declarar invàlits els resultats si no el fan vencedor.

Lisa Lerer, al New York Times, assegura que el veredicte del debat és que el gran perdedor són tots els votants. Un debat atípic per les circumstàncies, però molt lluny de tenir la distinció d’antics candidats a la presidència dels Estats Units d’Amèrica.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search