In Actualitat, Europa | Unió Europea, Política, Tema de la setmana

Aquest dimarts hi ha hagut el primer debat electoral entre Trump i el candidat demòcrata, Joe Biden, en aquesta cursa cap a la Casa Blanca. De les eleccions del pròxim 3 de novembre en parlarem a fons al Pregoner i el Món, però aprofitem el moment per revisar com està actualment la relació entre Europa i els Estats Units.

Irlanda dona suport a Joe Biden

La CNN, ha tret recentment un reportatge on explica per què la petita ciutat de Ballina, a Irlanda, dóna suport a Joe Biden. I és que aquest poble ha construït un plafó enorme amb la cara del candidat. Biden té llaços familiars en aquesta petita ciutat del comptat de Mayo. De fet, el seu cosí també ha tunejat una furgoneta amb propaganda electoral per intentar que amics i familiars d’irlandesos que es trobin a l’altra banda de l’atlàntic donin suport a l’exvicepresident dels Estats Units.

 

Però de ben segur que aquest no és l’únic lloc d’Europa que preferiria que Biden acabés a la Casa Blanca en comptes de Trump. En aquests 4 anys l’actual president dels Estats Units ha fet evident que no és cap fan de la Unió Europea. Ha estat a favor del Brexit, ha dit que aquest bloc de països va ser creat per treure avantatge als Estats Units, s’ha relacionat amb líders europeus que amenacen la continuïtat de la Unió Europea, com Víctor Orban, i uns quants dels seus ambaixadors a Europa no s’han comportat, el que podríem dir, de manera diplomàtica.

Quin paper juguen els ambaixadors dels Estats Units a Europa?

Sense anar gaire lluny, aquesta setmana l’ambaixador dels Estats Units als Països Baixos, Pete Hoekstra, ha organitzat un debat a la seva ambaixada amb el Fòrum per la Democràcia (FvD), el partit d’extrema dreta, antiimmigració i anti-UE que guanya popularitat al país. El que des d’alguns sectors es veu com una sessió de preguntes i respostes sobre política local, des d’un altre punt de vista es veu com una manera de promoure opinions particulars. De fet Marietje Schaake, ex eurodiputada holandesa i directora de polítiques internacionals del Stanford Cyber ​​Policy Center, va dir fent-ne referència que l’administració de Trump ha demostrat una vegada i una altra que els seus aliats són els euroescèptics com Nigel Farage. I que Hoekstra és només un dels ambaixadors que erosionen els llaços transatlàntics i representen els interessos personals de Trump a Europa.

Seria el cas també de Woody Johnson, ambaixador del Regne Unit, que està sent investigat per haver pressionat suposadament perquè l’Obert Britànic de golf se celebrés en un camp de golf de Trump. O el cas de Richard Grenell, exambaixador d’Alemanya, que va animar a través d’un twit a què les empreses alemanyes trenquessin vincles amb Iran, just quan Trump es retirava de l’acord nuclear. 

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search