In El reportatge

La passada nit del 8 al 9 de setembre les flames van acabar amb Moria, el camp més gran de refugiats d’Europa situat a l’illa de Lesbos, a Grècia. Un espai sobre poblat, amb nefastes condicions de vida i al qual Europa feia anys que donava l’esquena. Ara, el foc ha ajudat a conèixer la realitat del camp i països europeus s’han oferit, fins i tot, a acollir alguns dels refugiats que s’han vist obligats a fugir.

Moria és el camp de refugiats més gran d’Europa i es troba a Lesbos. Inicialment estava previst per acollir unes 3.000 persones, però fins ara hi residien unes 13.000, la majoria provinents d’Afganistan, Àfrica o Síria, que havien marxat del seu país buscant oportunitats a Europa. Les condicions al camp, com us podeu imaginar, són nefastes: superpoblació, escombraries al carrer, condicions higièniques inhumanes, sense accés a l’escolarització pels nens… i ara, amb la pandèmia de la Covid 19, sense poder mantenir la distància social.

I la situació encara empitjora més quan a principis d’aquest mes de setembre es localitzen els primers positius en Covid 19. Una xifra que en pocs dies es va enlairar fins a 35 contagiats. Les autoritats no van prendre mesures al respecte. I Europa mirava cap a una altra banda, com portava fent des que es va iniciar la crisi dels refugiats el 2015.

Precisament a aquest motiu s’atribueixen els incendis. La darrera setmana, 5 residents del camp, tots de nacionalitat afgana i 2 d’ells menors no acompanyats, van ser detinguts com a presumptes autors de l’incendi. El motiu?, van aprofitar les revoltes que es van provocar en comunicar als 35 positius que havien de marxar del camp i ser aïllats.

Però el drama a Moria no queda aquí. Recordem. 13.000 persones en un espai pensat per 3.000. I Europa sense moure un dit.

Què ha estat d’aquests refugiats? La majoria van fugir i es troben malvisquent als carrers de Lesbos, demanant llibertat per poder sortir de l’illa i tenir una vida normal a un país europeu. Viuen entre escombraries, bosses i tendes de campanya improvisades, al carrer, a l’aparcament del LIDL, a les portes d’una benzinera… viuen on poden.

Ara, el govern grec, junt amb la Unió Europea, ha gestionat un nou camp a un anterior camp de tir de l’exèrcit per acollir tots aquests refugiats. Ara per ara, però, hi ha poc més de 1.000 residents. Els refugiats no volen anar-hi. No volen tornar a viure l’infern de Moria. Els veïns de Lesbos els criden pel carrer: no els volen a Grècia. I Europa.. Europa segueix mirant cap a una altra banda.

 

Cap a una altra banda, fins ara. Sembla que el foc ha portat llum a Moria i els ha posat en el punt de mira europeu: 10 països de la Unió Europea s’han compromès a acollir 400 menors no acompanyats d’entre els residents de l’antic Moria. França i Alemanya acolliran entre 100 i 150 menors cadascun, i la resta es repartiran entre Finlàndia, Luxemburg, Països Baixos, Eslovènia, Croàcia, Portugal, Bèlgica i l’extracomunitària Suïssa. Una llista que s’espera incrementar els darrers dies.

En aquest sentit, la cancellera alemanya Angela Merkel diu que els menors han estat la prioritat immediata però reclama una política de migració eficaç a Europa.

Mentre Europa pren decisions sobre paper, als carrers de Lesbos molts refugiats segueixen reclamant llibertat, oportunitats i que Europa els rebi amb les mans obertes.

Recommended Posts
Comments
pingbacks / trackbacks
  • […] Moria sota les flames: Un incendi va acabar amb Moria, el camp més gran de refugiats d’Europa situat a l’illa de Lesbos, a Grècia […]

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search