In Actualitat, Cultura, El reportatge, Europa | Unió Europea, Notícies

Divendres va començar la Setmana Santa, que s’allargarà fins el proper dilluns. Una època de l’any que, més enllà de la creença religiosa, és molt esperada per a tots. Moment de desconnexió, de l’inici del bon temps, de fer algun viatge i moment, també, de tradicions. Però enguany, la situació d’emergència a tot el continent ha obligat a suspendre els actes previstos i serà una Setmana Santa diferent, celebrada des de casa. Tot i així, hem volgut acostar-vos les nombroses i diferents tradicions celebrades a Europa. Teniu un any per decidir quina voleu viure…

 

Qüestió d’ous

L’Egg Rolling, popular al Regne Unit

L’ou és el gran protagonista d’aquesta celebració a gran part d’Europa. Simbolitza l’inici de la vida i hi té representació de nombroses formes: alguns els pinten, d’altres hi juguen, hi ha qui els regala i, també, hi ha qui elabora plats populars a base d’ells. I hi ha qui ho fa tot! Com no podia ser d’una altra manera, també hi ha tradicions al voltant d’aquest gran aliment: a Alemanya, la tradició dicta que cada nen rep una cistella de Pasqua que conté ous, dolços i joguines pintades a mà; a França -i a molts altres països-, els nens juguen a “caçar” ous el diumenge de Pasqua al matí; al Regne Unit, celebren l’Egg Rolling, una tradició on els nens baixen turons fent rodar ous decorats; a Estònia, les noies deixen triar als nois un ou decorat de Pasqua i segons el color que escullin intenten fer-se una idea de la seva personalitat; i a Suïssa, per últim, els pares han de trencar els ous decorats dels fills amb una moneda de vint cèntims; si fallen, perden la moneda, i si aconsegueixen trencar-lo, es queden la moneda i l’ou.

 

Menjars típics

Sense deixar de banda els ous, els àpats també són una part important de la Setmana Santa. L’altre aliment estrella a molts països com Alemanya, Portugal, Islàndia, Noruega o Dinamarca, és el xai. Però quins plats més mengen els europeus? A Alemanya, el Dijous Sant, tenen la tradició de menjar aliments de color verd. Aquest costum és degut a la paraula “Gründonnerstag”, que significa Dijous Sant i que conté la paraula “grün“, que significa “verd”. A la República Txeca tenen el “mazanec“, un pa rodó dolç, i el “Judes”, una trena o nus de massa pintat amb mel.

La pascha, el postre típic de Bielorússia

Al Regne Unit és tradició menjar un pastissos dolços i picants amb panses, pintats amb una creu i servits calents. També tenen un altre dolç típic, el pastís “simmel”: un pastís de fruita lleugera decorat amb 11 de massapà que representen els 12 apòstols, excloent a Judes. A Portugal mengen el “folar”, un pa salat que amb un ou bullit al mig, que representa la resurrecció de Jesús. A Finlàndia tenen el “mämmi”, unes postres que troben el seu orígen al segle XVI.

A Itàlia, a la regió de Llombardia, el postre més famós és un pa amb forma de colom elaborat a base d’ametlles, sucre i clares d’ou. A Eslovènia, el símbol culinari és un pa de llevat enrotllat amb diversos diversos farcits, com ara fruits secs, mel, rosella o ametlla. A Bielorússia gaudeixen d’un pastís de Pasqua anomenat pascha, que tradicionalment s’elabora amb formatge, amb una mica de crema agra, mantega i sucre, i que a la part superior porta amb escrites les lletres “H.W.”, que signifiquen “Crist ha ressuscitat”. A Grècia tenen un pa de Pasqua dolç, anomenat Tsoureki. I a Dinamarca, el que és tradicional és beure una cervesa pròpia de l’època: la cervesa de Pasqua de Tuborg, produïda per primera vegada fa més de 100 anys.

 

 

Tradicions úniques

Moltes poblacions europees tenen per costum decorar els carrers, les places i celebrar mercats durant la Setmana Santa. Però a més a més, hi ha certes tradicions úniques arreu del continent: A algunes regions

La processó de Braga (Portugal), una de les més famoses del país

d’Alemanya arrebossen amb palla una gran roda de fusta la nit anterior al diumenge de Pasqua, li calen foc i la fan rodar per un turó. A Hongria la tradició diu que els nois han de ruixar a les noies amb aigua mentre els hi reciten un poema i que per desfer-se’n, aquestes, els hi han de donar ous pintats.

A França les campanes de les esglésies deixen de sonar Divendres i Dissabte Sant; de fet, es diu que el Divendres Sant a totes les campanes els hi creixen ales i volen cap al Vaticà per ser beneïdes pel Papa. Després de la seva escapada a Itàlia, les campanes tornen a França carregades de llaminadures per als nens que s’han portat bé.

Tant a Portugal com a Itàlia són comunes les processons, tot i que no són les úniques tradicions rellevants: a Portugal els padrins regalen una branca d’olivera, flors o dolços als seus fillols i, a Itàlia llencen focs artificials. A Irlanda, una de les tradicions és fer la “neteja de primavera”, per preparar la casa per a la benedicció del capellà local, que és una cerimònia religiosa que es remunta a centenars d’anys enrere. Al Regne Unit és habitual que algunes poblacions realitzin el Morris Dance, una coreografia complexa que celebra la primavera.

A Noruega és tradició llegir històries de crims durant la Pasqua. A Suècia i Finlàndia, els nens es disfressen de bruixes per anar a recollir dolços i s’encenen fogueres per espantar els esperits ja que originalment es pensava que aquests feien malifetes el dissabte abans de Setmana Santa. A Dinamarca, la gent envia cartes anònimes amb una endevinalla; la tradició diu que si el destinatari endevina qui l’ha enviat, obtindrà un ou de xocolata de Pasqua, però, si no ho fa, serà la persona qui haurà de regalar un ou de xocolata a qui hagi enviat la carta.

A Àustria compren branques, les posen en un gerro i hi pengen cintes i ous decorats, com si fos un arbre de Nadal. A Letònia, el matí de Pasqua, la gent va a veure sortir el sol i per obtenir salut i bellesa. I a Ucraïna, les famílies porten cistelles d’aliments i petits regals als cementiris i els deixen pels seus avantpassats. Però tot això, amics, només és un petit recull de totes les tradicions europees!

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search