In Petites històries històriques, Seccions

Diumenge és el dia Internacional de la Dona i com cada any intento parlar d’algun moment o personatge clau del feminisme. Aquest any he pensat que seria bona idea explicar per què el dia Internacional de la Dona es celebra el 8 de març i no qualsevol altre dia de l’any. 

Ens hem de remuntar a 1857, durant la vaga de les obreres tèxtils dels Estats Units.  Aquest és un punt d’inflexió en que les treballadores impulsades pel moviment sufragista van començar a exigir sous iguals als dels homes i drets laborals bàsics com a col·lectiu. 

60 anys després les protestes de  500 treballadors de la Triangle Shirtwaist Company, de Nova York, que eren en la seva majoria dones joves immigrants van decidir tancar-se a la fàbrica per demanar millores en les seves condicions laborals.  Durant la tancada es va produir un incendi de origen direm que com a mínim dubtós perquè cap autoritat va determinar-lo amb claredat. El foc va matar a 123 treballadores i 23 treballadors que s’havien tancat a l’edifici per protestar. Aquesta tragèdia va succeir el 25 de març de 1911 i des de llavors es va començar a commemorar la  mort de les víctimes.  

Tot i això les primeres celebracions del Dia de les Dones foren, per part de les socialistes nord-americanes, el darrer diumenge de febrer de 1908. A Europa l’any 1910 en la 2a Conferència Internacional de Dones Socialistes Clara Zetkin proposà l’establiment del Dia Internacional de les Dones per tal de promoure el sufragi femení, a més de la pau i la llibertat. Seguint aquesta iniciativa, l’any següent, més d’un milió de dones europees i nord-americanes sortiren al carrer. Les primeres ho van celebrar el 19 de març i les segones ho van continuar fent el darrer diumenge de febrer.

Finalment es va estipular a nivell mundial el 8 de març com a dia Internacional de les Dones o Dia de la Dona Treballadora en record a la primera vaga amb reivindicacions feministes del 8 de març de 1857.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search