In Petites històries històriques, Seccions

M’agrada molt portar dones molt poderoses i dones científiques a la meva secció, és una fixació especial que tinc i intento fer-ho sempre que trobo una història d’on tirar.  I aprofitant que Xina és per desgracia un tema candent us vull parlar d’una capitana pirata que va controlar gairebé tot el comerç de la Xina per mar a principis del segle XIX. 

Zhèng Shì dirigia una flota pirata al costat del seu marit Zheng Yi però el 1807 ell va morir i per tatn Zhèng Shì se’n va fer càrrec i va convertir una flota de 400 vaixells en una de 2.000 amb més de 70.000 mariners a la seva disposició. Tenien una constitució bastant dura que posava pena de mort a qualsevol desobediència. També es una de les primeres legislacions de la història que penava la violació. 

Perquè ho poseu en perspectiva els vaixells de Zheng Shi van bloquejar gran part de la costa xinesa, controlava la major part del comerç de sal del país i atacava naus del govern xinès, de monarquies europees i d’on fossin. Dominava tot l’estret que hi ha entre el sud-est asiàtic continental, és a dir, el que ara és Vietnam, Tailandia i Malaisia  les illes de Taiwan i les Filipines. A més també controlava el mar goroc, que és el que hi ha entre la costa nord de la Xina i la península de Corea. Aquest bloqueig va crear una crisi econòmica a tota la zona i evidentment va afectar als països europeus que comerciaven amb la Xina. 

Tot això ho fa entre 1807 i 1810. I tot i que en els arxius va quedar registrat com una rendició les condicions són de tractat de pau. És a dir, Zheng Shi va acomular tant de poder militar que la Xina la va tractar com la reina d’un estat amb el que estaven en guerra. Per començar ella mai va ser condemnada per res del que va fer. Tampoc va haver de tornar les tonelades de monedes d’or del tresor comunitari de la seva flota  i els seus mariners van ser incorporats a l’exèrcit del país amb rangs equiparables als que tenien a la flota pirata. Als que no van entrar a l’exèrcit els van donar parcel·les de terra al llarg i ample del país. 

En resum, que si et fas prou gran pots arribar  a negociar amb qui vulguis.  

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search