In Actualitat, Notícies, Societat, Temes d'actualitat, Turquia

“Marry your rapist” (“Casa’t amb el teu violador”. Aquest és el nom del projecte llei que el partit conservador de Justícia i Desenvolupament (populament conegut com AKP), presidit per Recep Tayyip Erdogan, debatrà a finals d’aquest mes de gener.

És una proposta que permetria als violadors del país quedar absolts si contrauen matrimoni amb les seves víctimes menors d’edat, si la diferència d’edat entre ells és menor de 10 anys. Una manera de legalitzar la violació, ja que en cas que les dos parts contraguessin matrimoni, les sentencies d’un home acusat de delicte d’abus sexual a una menor quedarien suspeses.

La proposta ha causat molta controvèrsia al país. Per una banda, partits de l’oposició com el Partit Democràtic dels Pobles (HDP) s’han mostrat totalment en contra de la proposta. També ho ha fet la ONU, que assegura que el 38% de les dones turques han patit violència física o sexual per part d’una parella, i això seria una manera de normalitzar encara més els casos de violència en vers les dones. 

Però sens dubte, la lluita contra aquesta proposta de llei està liderada per moviments de dones, que veuen aquesta mesura com un pas enrere contra la violència sexista. Una de les veus que estan sonant més fort és la del grup activista We Will Stop Femicide, que considera que el govern vol silenciar una epidèmia creixent de violència masclista al país, que en l’última dècada hauria deixat unes 2.600 dones asesinades (xifra estipulada després que al 2009 el govern decidís deixar de contar les víctimes)

No és la primera vegada que aquesta mesur es posa sobre la taula. Al 2016 ja es va proposar el projecte i es va acabar tirant enrere per l’oposició popular que va rebre. Per això, els grups opositors asseguren que tornaran a lluitar aquesta vegada. 

Turquia no seria el primer país que manté la impunitat als violadors. A paísos com Túnez, Jordània o el Líban, la movilització popular de dones, com el cas de We Will Stop Feminicide a Turquia, han aconseguit abolir aquesta mesura que protegia els violadors i fomentava, encara més, la violència en vers les dones. 

Font: Wikimedia Commons
Llegenda:
Països en vermell – tenen llei “casa’t amb el teu violador”
Països en taronja – part del país té la llei “casa’t amb el teu violador”
Països en groc – el país està en procés de derogar al llei
Països en verd – el país va derogar la llei després del 1980
Països en gris – no han tingut llei “casa’t amb el teu violador” després del 1980

 

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search