In Actualitat, Societat, Turquia

Un terratrèmol de magnitud 6.8 va sacsejar divendres cap a les 20.55 en hora local (17.55 GTM) Turquia, a Elazig (una zona rural). Els equips de rescat han estat treballant sense descans fins avui i el balanç de víctimes mortals augmenta fins als 41 morts, segons informen mitjans turcs. 

Les autoritats del país asseguren que el terratrèmol ha ferit unes 1.607 persones, i 45 d’elles van rescatades amb vida sota les runes, segons afirma l’Autoritat de Maneig de Desastres i Emergències de país (AFAD). D’aquestes persones ferides, el ministre de sanitat turc, Fahrettin Koca, ha confirmat avui que encara queden 86 persones hospitalitzades, d’entre d’elles, 18 en estat greu. 

L’AFAD afegeix avui que un total de 5.093 persones han treballat en les tasques de cerca i rescat amb l’ajuda de 22 gossos. A més, el terratrèmol va destruir 76 edificis i va causar desperfectes en gairebé 1.000 habitatges més, de manera que s’han proporcionat més de 25 mil llits per acollir totes aquelles persones que han perdut les seves llars, o han estat desallotjades.

 

L’equip de govern demana a aquells que van ser desallotjats que no tornin a casa seva, ja que no es pot assegurar que les infraestructures siguin segures. De fet, avui mateix s’ha començat la tasca de demolir aquells edificis que havien quedat malmesos i suposaven un risc per la seguretat. 

El ministre d’Interior turc, Solyman Soylu, exposa que el govern turc construirà refugis temporals per acollir a les més de 1.000 famílies que s’han quedat sense llar fruit del terratrèmol. De moment, ja s’ha confirmat que aquests albergs es construiran al barri central d’Asagi Holpenk, a la mateixa provincia d’Elazig, i estaran llestos en un període de 10-15 dies. Tindran electricitat i aigua calenta. 

A més, el ministre de medi ambient i desenvolupament urbà, Murat Kurum, afegeix que s’està treballant per construir uns 2.000 nous habitatges a la localitat d’Elazig que siguin segurs pels veïns de la zona.

Per la seva banda, el president del país, Recep Tayyip Erdoğan, va suspendre els seus plans a Istanbul dissabte, i va anar personalment a Elazig, la zona més afectada pel terratrèmol, a comprovar l’efectivitat dels equips de rescat, i també va assistir al funeral d’una dona, que va morir juntament amb el seu fill durant el terratrèmol. Erdogan defineix l’episodi com una “prova” per Turquia i que des de govern s’està treballant per garantir la seguretat de tota la ciutadania. 

El terratrèmol de divendres va ser el gran xoc, però ha estat seguit de 950 xocs posteriors, 21 d’ells amb una magnitud superior a 4. L’últim d’ells, segons informa l’AFAD, avui mateix a les 19.12 hora local, d’una magnitud de 4.20 a l’escala de Richter. 

No és la primera vegada que Turquia es veu sacsejada per un terratrèmol mortal d’aquesta magnitud. L’any 1999 fins a 17 mil persones van morir en un terratrèmol a la part oest de la ciutat de Izmit. I a la mateixa província de Elazığ, l’any 2010 van morir 61 persones amb un terratrèmol de magnitud 6.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search