In Petites històries històriques, Seccions

Tinc moltes ganes de parlar de la llei seca, una època que per estètica, música i la gran quantitat d’històries que va generar té un aura molt especial. Però a més a més molts historiadors la consideren un moment clau per l’assentament total del crim organitzat ja no només als Estats Units sinó a la resta del món.

La qüestió és la següent: la llei tenia un origen molt conservador i es va imposar des de les elits més puritanes del país representada pel Partit Republicà. Això va fer que de cop una producte que era legal ho deixés ser de la nit al dia. Un producte consumit transversalment per tots els estrats de la població i amb una gran demanda. Que van fer doncs, els gàngsters que es guanyaven la vida amb petites estafes de joc? Doncs omplir aquella quota de mercat a través del contraban amb Mèxic, Canadà i fins i tot des d’Europa. 

A partir d’aquest moment les tabernes van passar a ser clandestines i ciutats com Chicago i Nova York són famoses per tenir famoses tavernes clandestines on alcaldes, empresaris i grans estrelles del moment anaven a veure i escoltar swing. Que també ho podies fer sense beure alcohol? Es clar! Però ni tant sols a dia d’avui això s’estila.

Chicago es va convertir en la ciutat per excel·lència del crim organitzat vinculat al contraban d’alcohol tot i que Portland, Buffalo, o San Diego tenien una indústria molt forta en aquest sentit. D’aquesta època surten alguns dels grans mafiosos de la història com Al Capone. De fet en diverses ficcions aquesta època queda molt ben retratada com als Intocables d’Eliot Ness o a El Padrino II, ja que Vito Corleone es converteix en un gran Capo de la màfia a Nova York en aquesta època. En ficcions més recents, els Peaky Blinders trafiquen amb alcohol amb els Estats Units, concretament amb les màfies irlandeses de Boston.

De fet ha quedat demostrat que a través del contraban d’alcohol el crim organitzat als EUA va créixer prou per mantenir-se constant. Quan el 1931 la llei seca es va derogar simplement van migrar el negoci a la cocaïna, els opiacis, la marihuana, etc.

Aquesta història crea un petit debat. Creieu que prohibint s’aconsegueix evitar que certes pràctiques segueixin passant?

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search