In Petites històries històriques, Seccions

Lorenzo II de Medici tenia un nebot que es deia Giovanni di Guidantonio Vespucci que a la vegada era nebot d’Amerigo Vespucci, el cartógraf que va adonar-se que Colom no havia arribat a l’Índia sinó a un nou continent. Di Guidantonio era fill d’un important diplomàtic florentí que va viatjar a Sevilla on era el seu cosí Giovanni Vespucci. Entre 1512 y 1525 es va camuflar sota el nom del seu cosí mentre ell treballava a la Casa de Contratación, que era la que controlava tots els vaixells que sortien de Sevilla cap a Amèrica. És a dir, només la família Medici sabia que Giovanni di Guidantonio i Giovanni Vespucci sabia que el seu cosí era a Sevilla però no en sabia el motiu real.

En qualitat d’empleat de Giovanni Corsi, ambaixador florentí a Espanya, va operar a la cort dels Reis Catòlics des de la que va enviar molts informes als Medici sobre els moviments militars i comercials castellans al Mediterrani. De fet, Giovanni di Guidantonio es va camuflar tant bé que el 1525 la Casa de Contratos va despedir a Giovanni Vespucci acusant-lo d’espionatge per les activitats del seu cosí. Per aquesta raó fins no fa gaire es creia que Giovanni Vespucci era l’espia dels Medici però diverses proves han demostrat el contrari. Per exemple el 13 de desembre de 1523 hi ha una carta de l’espia que explica que aviat embarcarà cap a Sevilla, moment en que Vespucci ja era a la ciutat i el 14 d’abril de 1514 Vespucci era en un vaixell direcció a Panamà mentre l’espia enviava informes des de Madrid. 

Tot això no es va descobrir fins el 1988 i per tant durant 4 segles tothom va creure que Giovanni Vespucci era un espia.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search