In Europa de Llegenda, Seccions

Tots coneixareu, o si més no us sonarà, la famosa novel·la del Dr. Jekyll i Mr Hyde, que va escriure l’escriptor edimburguès Robert Luis Stevenon l’any 1886. Una història sobre un advocat que investiga l’estranya relació entre el científic Henry Jekyll i el criminal Edward Hyde, que resulten ser la mateixa persona. Aquesta dualitat de personatge que va narrar Stevenson diuen que està inspirada en un home que va viure a Edimburg un segle abans de la publicació de la novel·la: William Brodie, també conegut com a Deacon Brodie.

Aquest senyor era un artesà molt respectat, especialitzat en armaris i panys, era serraller també. La seva bona feina el va portar a ser membre del Consell Municipal i diaca- que vol dir clergue- de la Corporació d’Artesans i Fondes d’Edimburg, d’aquí el seu sobrenom de Deacon Brodie. Això el va portar a tenir una posició d’influència i a relacionar-se amb l’alta burgesia. No costa gaire lligar caps, gràcies a la seva feina Deacon Brodie va començar a fer còpies de les claus de les cases de la gent rica i va encetar una doble vida: home de confiança pels seus clients durant el dia, lladre a les nits. 

No se sap a quantes cases va entrar a robar però es creu que la seva carrera criminal va començar el 1768 quan va copiar les claus de la porta d’un banc i va robar 800 £. Brodie va agafar afició i fins i tot va formar una petita banda de lladres. L’últim objectiu va ser l’oficina d’impostos dels jutjats de Chessel, al districte de Canongate. El pla va fallar i van capturar a un membre de la banda que el va delatar. Brodie, que ja es trobava a Holanda amb intenció de marxar cap a Estats Units va ser detingut a Amsterdam i portat de nou cap a Edimburg per ser jutjat. En trobar evidències, còpies de claus, disfresses i pistoles, l’1 d’octubre de 1788 el van penjar a la forca. Una forca que, per cert, ell mateix havia construït un any abans.

 

Si mai aneu a Edimburg i passeu pel Royal Mile, el carrer més famós de la capital escocesa, heu de fer parada al Deacon Brodie’s Tavern. Un bar dedicat a aquest personatge i on podreu llegir, relatada a la paret, aquesta mateixa història.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search