In Petites històries històriques, Seccions

Us sona una pel·lícula que es diu Camí a la llibertat? Bàsicament és la història de 7 presoners que s’escapen d’un Gulag a Sibèria i es veuen obligats a fugir caminant fins a l’Índia travessant l’estepa siberiana, el desert de Gobi i l’Himàlaia fins a poder estar en un territori segur. El protagonista és un soldat polonès, Slavomir Rawicz, va ser acusat de traïció i portat a un gulag d’on assegura haver-se escapat i haver caminat durant 9 mesos fins arribar a la frontera entre la el que és actualment el Tayikistan i l’Índia. Slavomir Rawicz, explica que va ser condemnat 25 anys de treballs forçats i que es va aconseguir escapar.

Doncs bé resulta que fa un parell d’anys algú ho va posar en dubte. Witold Glinski explica que el 1939 va ser acusat de cooperar amb les tropes alemanyes en la invasió de Polònia i va ser detingut i internat en un gulag a Sibèria el 1940. Mentre que Rawicz explicava que en tot moment va planificar la fuga Glinski diu que va ser fruit de la casualitat i que no va trigar 9 mesos en arribar a la Índia sinó 11 a part d’explicar amb tot luxe de detalls les anècdotes i en molts casos en va treure molta epicitat a històries que Rawicz venia com grans proeses. Però clar existeix un llibre explicant aquesta història de la fuga des de 1954 i tot i que la història més creïble és la de Glinski i s’han desmentit molts detalls dels que explicava Rawicz com que va tirgar molts anys en explicar-ho ningú sap del cert fins a quin punt aquest presonatge no és una acumulació d’històries. 

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search