In Actualitat, Alemanya, Política

Die Linke és la gran guanyadora de les eleccions al parlament del land de Turíngia, al nord-est d’Alemanya. Amb 29 diputats ha passat per davant Alternativa per Alemanya (AFD) que ha quedat segona amb 22 escons tot i que ha doblat els resultats del 2014. Els grans perdedors han estat els partits tradicionals: la CDU d’Angela Merkel ha perdut 13 escons i ha passat de ser la primera a ser la tercera força i el Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD) ha passat de tenir 12 escons a només 8 i serà la quarta força. Verds i liberals amb 5 parlamentaris cada partit són els que tindran menys representació al parlament.

Percentatge de vots i repartiment dels 90 escons al parlament de Turingia // Font: Der Spiegel

Amb aquests resultats sembla que es podria repetir la coalició de govern que durant l’última legislatura ha mantingut a Bodo Ramelow en el poder. Die Lienke, SPD i Verds sumen una majoria àmplia però no absoluta que necessitaria de l’abstenció dels Liberals (FDP) o de la CDU. Aquesta situació podria complicar molt una repetició d’aquest tripartit. Ramelow gaudeix de molta popularitat al land de Turíngia però la irrupció de l’ultradreta condicionarà els possibles pactes.

La Unió Democràtica Cristiana (CDU) i el seu candidat Mike Mohring són els grans perdedors, sobrepassats per l’ultradreta per primera vegada han perdut 13 escos, se’ls ha endut l’AFD i dos més la FDP. Han perdut el domini del bloc de la dreta en una legislatura en que aquest serà majoritari al parlament. Per altra banda els 4 escons que ha perdut el SPD han migrat cap als liberals i el que han perdut els verds l’ha guanyat Die Linke a falta d’un escó per ser assignat que podria fer entrar al parlament el partit pirata.

 

Guanys i perdues d’escons al parlament // Font: Der Spiegel

Un dels indicadors d’aquest creixement de l’ultradreta en aquestes eleccions han estat les amenaces de mort que han rebut el mateix ministre president Bodo Ramelow, el candidat del CDU Mike Mohring i el colíder dels verds Robert Habeck per part de grups nazis. Cal recordar també que fa dos mesos i mig un home va atemptar contra una sinagoga a Halle, al land veí de Saxonia-Anhalt, cosa que va costar moltes crítiques a l’AFD per crear un caldo de cultiu que acull a aquests terroristes d’extrema dreta.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search