In Sabies que, Seccions

Com el darrer programa no vaig poder a l’estudi perquè era a la ciutat danesa de Copenhaguen doncs he decidit portar-vos un petit recull de la ciutat en qüestió. 

 

  1. L’armada danesa és la més antiga del mon. Al segle 9 amb el rei Hans, es van crear els primers vaixells de guerra amb motiu d’acabar amb la pirateria.

 

  1. La bandera de Dinamarca és la més antiga del món que encara s’utilitza en una nació independent. La llegenda explica que al segle XIII va caure del cel i enmig d’una batalla va ser recollida pel rei danès abans que toqués el terra. Amb ella va reunir de nou a les tropes i va guanyar la contesa. És de color vermell amb una creu blanca.

 

C.A. Lorentzen (1746-1828), Dannebrog cau del cel durant el Volmerslag a Lyndanisse(Tallin) i Estland el 15. juni 1219, 1809

 

  1. Construït l’any 1642, un altre dels icones de Copenhaguen, la Torre Circular (Rundetårn) és l’Observatori Astronòmic més antic d’Europa.

 

  1. Els Jardins de Tivoli és el Segon Parc de Diversions més antic del Món, jugant un important paper en la història de la ciutat, des de la seva obertura al 1843. El parc de diversions més antic del món es troba també a Dinamarca, es diu Bakken , situat a menys de 15 quilòmetres del centre de Copenhaguen, i va ser fundat en 1583.

 

  1. El carrer Strøget és la de vianants més llarga del món 3,2km. Aquest passeig es troba conformat pels següents carrers: Frederiksberggade, Nygade, Vimmelskaftet, Amagertorv i Østergade.

 

 

 

  1. Una altra de les curiositats de Dinamarca és, ser la pàtria del «Lego». Ole Kirk Christiansen va fundar la companyia el 1932 i la paraula LEGO és l’abreujament de dues paraules daneses «leg» i «godt» que signifiquen «jugar bé». El 1958 es va iniciar la producció dels petits «maons» i des de llavors s’han venut més de 320 mil milions de peces a tot el món. 

 

  1. Bluetooth. El nom ve del rei danès Harald Blåtand, que es va traduir a l’anglès com Harald Bluetooth.  Aquest rei va unificar a les tribus noruegues, sueques i daneses i les va convertir al cristianisme. Jim Kardach, l’home que va posar nom al bluetooth, va proposar aquest nom per al dispositiu que permetia la comunicació de dispositius mòbils i ordinadors unificant així la comunicació sense fils. El logo del Bluetooth és una combinació de les de les inicials d’aquest rei JK.

 

 

 

 

 

L’1 d’octubre de l’any 1989, Copenhaguen passa a ser part de la història, ja que a l’ajuntament d’aquesta ciutat es va celebrar el primer matrimoni entre dues persones del mateix sexe de la història. L’enllaç va ser entre els dos activistes del moviment LGTBI del país, Axel i Eigil Axgil. Aquesta parella i altres 10 més es van casar aquell dia en aquest edifici ja que Dinamarca va ser el primer país del món a aprovar aquesta legislació. A més, els va casar ni més ni menys, que l’alcalde d’aquell temps Tom Ahlberg. 

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search