In Actualitat, Brasil, Economia, França, Luxemburg

“Davant la desforestació incontrolada a l’Amazones al Brasil, els pulmons del planeta, provocant incendis dramàtics, Jean Asselborn, en consulta amb el primer ministre Xavier Bettel, proposarà al proper govern congelar la decisió de signar un acord comercial de la UE – Mercosur”.

D’aquesta forma, el Ministeri d’Afers Exteriors de Luxemburg ha resumit en un tuit a les xarxes la seva decisió: si Brasil no comença a complir les seves obligacions i protegeix l’Amazònia, el Gran Ducat retira el seu suport al tractat de lliure comerç entre la Unió Europea i Mercosur, és a dir, Argentina, Brasil, Uruguai i Paraguai. Una urgència climàtica que Luxemburg ha decidit traslladar a termes econòmics per collar els líders brasilers.

En la mateixa línia, segons fonts de la presidència gala, el president de França, Emmanuel Macron, s’ha oposat a la signatura d’aquest tractat perquè considera que Bolsonaro “va mentir” en els seus compromisos mediambientals. Al seu perfil de Twitter, Macron també s’ha mostrat compromès amb l’Amazònia i ha instat els líders del G7 (reunits aquest cap de setmana a Biarritz) a parlar-ne.

 

Què es neguen a signar?

A finals de juny d’aquest any, la Unió Europea i els països del Mercosur (Argentina, Brasil, Uruguai i Paraguai) van tancar el major acord comercial que mai han pactat els 28 països europeus. Es tracta d’unes negociacions que s’han allargat durant prop de 20 anys i que permeten a les empreses de la Unió accedir a un mercat de 260 milions de consumidors llatinoamericans.

De fet, la UE veia difícil aconseguir aquest pacte mentre Bolsonaro fos al poder del Brasil, però no només ha estat possible sinó que lliga el país més gran de l’Amèrica del Sud a seguir els acords sobre el clima pactats el 2015: l’ Acord de París.

Ara, durant els focs a l’Amazònia, França i Luxemburg han aprofitat que Bolsonaro no està seguint aquest text per advertir que no signaran el tractat de lliure comerç. Efectivament, poden no fer-ho perquè la proposta de finals de juny no és definitiva i necessita el vist i plau dels 28 Estats de la UE per entrar en vigor. Aquests, a més de negar-s’hi, poden exigir canvis.

 

Brussel.les defensa l’acord

Davant les amenaces de ruptura fetes per Macron i Asselborn, Brussel.les assegura que l’acord comercial amb els països més rics d’Amèrica Llatina és la millor garantia pel clima.

La portaveu de Juncker diu que Mercosur farà que Brasil compleixi, perquè per primera vegada aquest pacte inclou obligacions jurídiques com, per exemple, la reducció de gasos d’efecte hivernacle i la paralització de la desforestació il.legal.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search